26 June 2011

BERSIH 2.0(9 JULAI 2011)


Assalamualaikum warahmatullah buat pembaca blog saya sekalian.

Sudah beberapa bulan meninggalakan blog,harini terpanggil untuk berkongsi sedikit mengenai isu mahasiswa dan BERSIH 2.0.

Saya ingin berkongsi disini,pada suatu waktu tu,saya membuka event di facebook saya,terteguk air liur membaca komen-komen pemuda-pemudi yang menentang BERSIH 2.0 ini.
Namun,saya tidak gentar dengan mereka yang berkata mengikut hawa nafsu,kerana setakat mana sangatlah mereka nak berhujah,melainkan semuanya sesi carut-mencarut belaka,nauzubillah.

Hari seterusnya,saya terpanggil untuk membuka ruang pandangan di wall facebook saya yang meletakkan status bunyinya begini"‎[BERSIH-9JULAI 2011]Apa pandangan anda sebagai mahasiswa atau mahasiswi?"
Beberapa nama saya "tag" untuk melihat pemikiran mereka tentang isu ini,alhamdulillah,isu ini didebatkan di wall saya dengan selamat tanpa pergaduhan,nauzubillah,memang itu yang saya harapkan dari awal ia di"post"kan.

Namun,disini bukanlah saya mahu membincangkan apa itu BERSIH 2.0,cuma di sini,saya nak berkongsi sedikit pandangan saya sebagai khalifah Allah SWT:

Disini saya ingin mengingatkan diri sendiri dan sahabat2,sebagai mahasisawa atau mahasisiwi,

1-kita perlu mengkaji setiap isu dengan betul dan adil,keluarkan pandangan berdasarkan fakta yang boleh membidas dengan tepat,bukan bidas tanpa fakta.Islam itu agama "haq" bukan agama yang batil.

2-walaupun kita menyokong jemaah kita sendiri,kita perlu juga menghormati ijtihad jemaah lain dalam gerakan Islam.Jangan kita mengeluarkan hujah yang menggunakan perkataan"mungkin" kalau kita sendiri tidak pasti dengan hujah kita sendiri,mahasiswa perlu matang mengeluarkan hujah,bukan mendepani hujah dengan semangat tanpa ilmu.

3-bagi pimpinan mahasiswa yang berkenaan,saya cadangkan,kita perlu fokus untuk mendepani isu-isu mahasiswa di parlimen,cari "awla"(keutamaan)kerana isu BERSIH ini bukan isu mahasiswa sebenarnya,tapi isu rakyat Malaysia keseluruhan,bagi saya xperlu mahasiswa melebihkan isu ini,lagipun bidang kuasa kita setakat mana sangat nak dibandingkan pihak berwajib dan lebih berkuasa yang dah buat macam-macam cara sebelum ni pun kerajaan tak ambik kisah.Nak cuba boleh,buatlah memorandum bawa ke istana,rasa tak da masalah,cuma takkan dilayan sebab ini tuntutan rakyat yang terdiri dari pelbagai latar belakang,bukan mahasiswa semata-mata.Sekalipun mahasiswa ke depan,mereka tetap dengan sikap kuku besi juga.So,buang masa anda sahaja.

4-bagi yang tak jelas isu BERSIH ni,rajin-rajinlah membuka website yang sahih untuk mengkaji,jangan terlalu mengasingkan diri dari “alert”dengan isu-isu semasa,nanti Negara berperang,kita masih lagi dengan buku-buku pelajaran sahaja,belajarlah untuk matang kerana kita sudah dewasa.

Sekian,"entry"ringkas dari saya,semoga Allah menunjuki hati saya dan orang-orang yang membaca tulisan ini.
Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment